❰掠肥食湯❱德國草花煙腸ビール湯。Biersuppe mit

(2022.04.02 減肥早起頓。德國草花煙腸ビール湯,甘藍香腸啤酒湯)

Tsham 德國人盤撋十 guā 冬。

我 tuì  tiàm 德國是窒倒街 ê 𠕆扦草花(Kohl)一屑仔興頭 lóng 無。

主要 ê 起因是我 khah 按怎食 kan-na 食著酸菜 iā-sī Bá-tah 燉菜 tsit 兩款 niā-niā。

致到,tuì 伊 ê 興頭正經是 hōo ài 食伊 ê gún 翁 tī 我 ê 身軀頂 lóng 揣無一屑仔火種 thang 點。

Tsit 回 tī Po-lân 食著 buē-su 彰化炕肉飯 ê 燉菜。

我 tuì gún 翁 kóng「tńg--lâi 德國我 beh 來揣食譜」。

減采是 tsiânn kuàn-sì 我 tuì 𪜶窒倒街 ê 草花 ê 態度,伊無出聲繼續挓火 hōo 火 koh-khah mé 一寡。

今仔日寧靜日,日鬚 tshan-tshiūⁿ 蜘蛛 tī 牽絲,一絲一絲 uì 灶跤牽到食飯廳。

翁某一人一碗「Biersuppe mit Wurst und Kohl」(德國草花煙腸 bì-lù 湯)。

Ná 啉 ná 牽尪仔補雨傘--投稿 ê 鋩鋩角角 hām 無聲無息 ê 可能性。

Mā phò 參加 ê 線頂演講會 tíng-tíng。

一手牽尪仔一手補雨傘,我笑 kóng「先生今仔 日無回批,m̄ 知是 m̄ 是 lán ê 訂正過關」。

「先生有德國人 ê 個性(今仔日是寧靜日,koh-khah 重要 ê 代誌 lóng ài 囥一邊)」gún 翁笑 ìn。

「Bo̍k-kuài 我 ē tsiah-nī-á 自在」我笑答。

Tiàm《台文 Expo》聽杜信龍先生分享伊寫作 ê 鋩鋩角角,談著「投稿」經驗,我 sīm tsit 件代誌 。

我 kám-bueh kā 家己 ê 拙文投去我有 tī 讀 m̄-koh 感覺 hia--ê 文章佮我寫作方向 khah 無𫝛款 ê 所在。

愖仔愖,決定 tháu 捒 tsit 个束縛。

起因《幸福路上》ê 阿媽 kóng;

阿妹仔

A̍h 你相信是什麼--hooh

你的人生就會是什麼

要用心的眼睛看世界

我目睭讀著 ê 無代表一切。

Bueh 知影答案 kan-tann 家己 tsiânn-tsiânn 實實去做 tsiah-ē 得--著答案。

拙文投出去,我 m̄ 知影 lán-ê 䆀筆尾 kám 有機會 tsham 人分享。

總--是,tī tsit 个過程我學著 tsuē-tsuē 代誌,尤其是「做雞著筅,做--人著反

Ná 啉湯 ná 消化 hia--ê m̄ 知遛去佗落 ê 文字。

最後一喙湯灌入喉,gún 翁學我 kóng 話「tse 表示你 ê 鉛粉 ē-tàng koh 掖 khah 濟改,tshan-tshiūnn tsit 碗湯」。

 

華:雞都懂得覓食之道,做人也要知變通

 

德國草花煙腸麥仔酒湯

...... 材料 ......

Tik-kok 草花,切絲 1

滾水 800ml

Bì-lù 500ml

煙腸,切塊 150g

洋蔥 ,切幼 1

鹽、胡椒

 

...... 步數 ......

1. 洋蔥落鼎煏芳,hē 草花、滾水,開 mé 火煮滾。

2. 煙腸、Bì-lù 開䆀䆀 á 火𤉙1點鐘,tiàu 寡鹽、胡椒,樂暢來食。

❰掠肥食湯❱德國草花煙腸ビール湯。Biersuppe mit

(16.11.2022 Frühstück Biersuppe mit Wurst und Sauerkraut - Salzkartoffeln - Mozzarella mit Frucht)

Das ist sehr interessant, was ich in Deutschland nicht mag.

In Polen oder Tschechien ich mag es sehr.

Zum Beispiel, Sauerkraut und jetzt Kohlsuppe.

Das ist sehr interessant, ah?

Ich weiß nicht hat meine Zunge Problem oder ....

Kein Ahnung, aber ich muss sehr ehrlich, mein erster gedünsteter Kohl von meinem Mann's Mutter, meine Zunge mit Kohl schon getrennt.

Und langsam ich verstehe warum mein Mann hat viel Problem mit Lebensmittel, ich auch.

Aber, das Problem ist ich nicht, daß ich Deutsches Essen nicht kenne.

Weil, nach 10 Jahre, ich genieße Deutsches Essen, außer mein Mann Mutter " Liebe ".

Also, diesmal, den letzten Tag in Polen, ich habe lauwarmen Kohl gegessen.

Oh,mann!

Das ist wie meine Heimat geschmeckt.

Obwohl, Gemüse und Fleisch sind unterschiedlich, aber schmeckt fast wie gleich.

Dann nach Deutschland zurückzukehren, ich sehe das Rezept und koche selbst.

Mann,mann,mann....

Das ist sehr lecker, nur ein Problem.

Den Kohl muss sehr dünn geraspelt sein, dann die Suppe 💯💯💯.

P.s in Taiwan sagt wir "Zunge" bedeutet "gechmeckt".

 

Wegen meinem Mann, ich muss hier schreiben, das ist eine andere Geschichte von Ruhe.

" Niemand versteht was sie schreiben" sagt er.

Ja, jede muss "Deutsch Standard folgen.

 

Teil 2.

Den Tag ist Ruhetag.

Ich sage mein Mann, wahrscheinlich der Arzt hat auch Ruhetag.

Warum, fragt mein Mann.

Weil ich habe keine Email bekommen und sagt, du musst aufnehmen Wechseln.

Mein Mann lacht und sagt, den Arzt ist deutsch, er weiß was "Leben" ist.

Pause ist Pause.

Das ist gut lache ich.

Ich habe ein Artikel an die Presse geschickt über Taiwanesische Sprache.

An den verantwortlichen Arzt.

Er sagt die Artikel wird veröffentlicht, aber da gibt's Fehler die korrigiert werden müssen und auch aufnehmen.

Diesmal, ich sage mein Mann.

Als ich jung war, ich mache das nicht.

Aber, jetzt ist ok.

Vielleicht, ich bin gewohnt von deutschen, deshalb denke ich der Arzt ist nicht so seltsam.

Nein...aber das ist eine gut sache, Quälen durch mich, lacht mein Mann.

 

Biersuppe mit Wurst und Kohl

...... Zutaten ......

Weißkohl in kleine Streifen schneiden 500g

Wurst in Stücke geschnitten 1

Fein gehackte Zwiebel 1

Wasser 800ml

Bier 500ml

Salz & Pfeffer

 

...... Zubereitung ......

1. Zwiebel im Topf anbraten bis sie goldbraun ist, Kohl dazu geben und gut mischen.

2. Wasser in den Topf geben, auf kleiner Stufe zum kochen bringen, Bier und Wurst dazu geben, weiter ca. 1 Std. kochen.

3. Mit Salz, Pfeffer und Essig abschmecken. Guten Appetit!

❰掠肥食湯❱德國草花煙腸ビール湯。Biersuppe mit

(2022.04.02 5:2 Breakfast for weight loss. Beer soup with sausage and cabbage)

It's very interesting, which I don't like in Germany.

In Poland or the Czech Republic I like it a lot.

For example, sauerkraut and now cabbage soup.

It's very interesting, ah?

I don't know has my tongue problem or ....

No idea, but I have to be very honest, my first steamed cabbage from my husband's mother, my tongue with cabbage already separated.

And slowly I understand why my husband has a lot of problem with food, me too.

However, the problem is, I don't know German food.

Because, after 10 years, I enjoy German food, except for my husband's mother "Liebe"(Love).

So, this time, the last day in Poland, I ate lukewarm cabbage.

Oh my dear!

That tasted like my hometown.

Although vegetables and meat are different, they taste almost the same.

Then to return to Germany, I search the recipe and cook myself.

Oh my dear, my dear, dear ....

It's delicious, just a problem.

The cabbage must be grated very thinly, then the soup 💯💯💯.

P.s in Taiwan we say "tongue" means "tasted".

 

Because of my husband, I have to write here, that's another story of calm.

"Nobody understands what you write," he says.

Yes, everyone has to follow the German standard.

 

Part 2.

The day is Sabbath.

I tell my husband, the doctor probably has a day off too.

Why? Asks my husband.

Because I didn't get an email saying your recording file needs to be corrected.

My husband laughs and says the doctor is German, he knows what "life" is.

Breakt ime is break time.

That’s good I’m laughing.

I sent an article to the press about Taiwanese language.

To the responsible doctor.

He says the article will be published, but there are mistakes that need to be corrected and incorporated.

This time, I tell my husband.

When I was young, I don't do that.

But, now is ok.

Maybe, I'm used to German people, so I think the doctor is not so strange.

No ... but that's a good thing, after my torment, my husband laughs. 

 

Beer soup with sausage and cabbage 

...... Ingredients ......

Cut the white cabbage into small strips 500g

Sausage cut into pieces 1

Finely chopped onion 1

Water 800ml

Beer 500ml

Salt,pepper 

 

...... Method ......

1. Fry the onion in a saucepan until golden brown, add the cabbage and mix well.

2. Pour water into the saucepan, bring to a boil on a low level, add beer and sausage, continue to cook for approx. 1 hour.

3. Season with salt, pepper and vinegar. Enjoy your meal!

arrow
arrow

    詹美樹 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()