德國尖頭草花挽肉 Tshì-sù 滷 ▪ 起司絞肉醬德國尖頭甘藍 @亂皂𥴊仔店

(2023.12.24 早起頓 德國尖頭草花挽肉 Tshì-sù 滷 + 糙米飯 + 優格/919kcal)

米 tī gún 兜本底是有市無路,起因雙人一雙箸 bueh 食無仝味 ê 我 buē uī-tio̍h 這塊肉幼仔雞卵糕來一斗煮兩鼎,我想這佮我本身無遮爾仔依賴(I-nāi)亞洲食食有關係。

是講,無這个症頭凡勢是德國 ê 食食環境 tuì 我來講窮實無遐爾仔白汫無味,除了魚臊掠外,遮 ê 魚臊正經 bué buē 落手,總是這个問題 tī 臺灣 mā 相𫝛,厝內有牛肉抑是挪威三文魚彼決定是價數落甲 hōo 我滿意,我 tsiah-ē 冇手。

Sóo-tí 德國 ê 食食慣勢 tuì 我來講 buē 無聊,除了較無機會食餐廳這項。

是講,蹛臺灣 mā 罕得食餐廳,起因食來食去攏彼幾項,家己料理若較成有變化。按呢講真臭煬,總是我正經是按呢想,tshan-tshiūnn 這尖頭草花家己煮就 m̄ 免固定 kan-ta ē-tàng 食豉鹹 ê 酸菜抑是豉酸 ê サラダ敆馬鈴薯按呢 ê 無變化。

 

(掠肥錄)德國尖頭草花挽肉 Tshì-sù 滷 ▪ Spit          (掠肥錄)德國尖頭草花挽肉 Tshì-sù 滷 ▪ Spit          (掠肥錄)德國尖頭草花挽肉 Tshì-sù 滷 ▪ Spit

 

紫色 ê 字辭攏是按公視台語台辭庫網讀著 ê 新辭。

優格本底是寫「Yogur,這是按 gún 二姊遐學來--ê,Yogur 是西班牙語,我想 bueh 保留這个講法,總是臺灣有家己 ê 講法,按呢我就照咱家己 ê 講法記錄,畢竟加一个語辭,加一个音階。

有新辭,免家己愖,蓋幸福。

 

德國尖頭草花挽肉 Tshì-sù 滷

...... 材料 ......

尖頭草花,切絲 1/2

Khu-lì-mù 100g

Kam-má-tooh 醬 100g

挽肉 200g

洋蔥,剁幼 1

滾水 500ml

加工 Tshì-sù 100g

番薑仔粉 1TL

蒜頭,刴幼

鹽、胡椒

 

...... 步數 ......

1. 洋蔥、蒜頭落鼎芡芳,挽肉、番薑仔粉摻落去炒 hōo 赤赤。

2. 米蘭草花、滾水、Kam-má-tooh 醬酸 Khu-lì-mù 摻落去搜 hōo 齊,煮20分鐘。

3. Tshì-sù、鹽、胡椒濫做陣,抐 hōo 齊,樂暢來食。

Spitzkohl mit Hackfleisch und Käsesoße @亂皂𥴊仔店

(24.12.2023 Frühstück Spitzkohl mit Hackfleisch und Käsesoße - Vollkornreis - Joghurt/919kcal)

Ich komme aus Asien, aber ich vermiss nicht asiatisches Essen.

Ich meine, was es in Deutschland gibt ist für mich ok, z.B, Spitzkohl, Wirsing, Kartoffel und so weiter, sie sind ok für mich.

Ich brauche nicht das Essen aus Asien zu kaufen.

Aber, ich habe das Problem, ich muss jeden Tag Brot oder Salat essen muss, dann das ist ein große Problem für mich.

Ich liebe warme Essen und viele Gemüse.

Das ist ein Anwort für die Menschen mich fragen, bist du ok mit deutschen Küchen.

Ich habe kein Interesse daran, für das Problem zu schreiben, denn wer auch immer das Problem hat und mich fragt, sagt immer, dass ich den ausländischen Essensstil liebe.

Es ist langweilig, darüber zu schreiben, aber ich muss es tun, weil ich nicht antworte, wenn man mich fragt.

 

Sie müssen sich an die Umwelt anpassen, nicht die Umwelt an Sie.

Ich kann mich nicht daran gewöhnen, Brot zu essen, des bedeutet nicht, dass es in Deutschland nichts zu essen gibt und du muss in asiatischen Supermärkte um einkaufen.

 

Manchmal, denke ich bin so freundlich. Aber ich fühl es ist mir egal, was fühlst du, weil wir sind Kartoffeln, ja was essen wir fast nicht unterschiedlich.

Spitzkohl mit Käsesoße so lecker!!!

 

Spitzkohl mit Hackfleisch und Käsesoße

...... Zutaten ......

Wirsing in Stücke geschnitten 1/2

Sauresahne 100g

Hackfleisch 200g

Fein gehackte Zwiebel 1

Tomaten aus der Dose 100g

Wasser 500ml

Paprikapulver 1TL

Schmelzkäse 100g

Fein gehackter Knoblauch

Salz & Pfeffer

 

...... Zubereitung ......

1. Zwiebel mit Knoblauch in die Pfanne geben und anbraten bis sie goldbraun sind, Hackfleisch mit Paprikapulver dazugeben und anbraten bis Hackfliesch goldbraun ist.

2. Spitzkohl mit Wasser, Tomatensoße und Sauresahne dazugeben und gut mischen, Deckel drauf, dann ca. 20 Minuten kochen.

3. Käse mit Salz und Pfeffer mischen. Guten Appetit!

Pointed Cabbage with Minced Meat and Cheese Sauce @亂皂𥴊仔店

(24.12.2023 Breakfast Pointed Cabbage with Minced Meat and Cheese Sauce - Whole Grain Rice - Yogurt/919kcal)

I come from Asia, but I don't miss Asian food.

I mean, what is available in Germany is ok for me, e.g. pointed cabbage, savoy cabbage, potatoes and so on, they are ok for me.

I don't need to buy food from Asia.

But, I have the problem, I have to eat bread or salad every day, that's a big problem for me.

I love warm food and lots of vegetables.

This is an answer for people ask me, Are you ok with German kitchens.

I have no interest in writing for the problem, because whoever has the problem and asks me always says I love foreign food style.

It's boring to write about it, but I have to write it because I don't answer when people ask me.

 

You have to adapt to the environment, not the environment to you.

I can't get used to eating bread, it doesn't mean that there's nothing to eat in Germany and you have to go shopping in Asian supermarkets.

 

Sometimes, I think I am so friendly. But I feel it doesn't matter to me, what do you feel, because we are potatoes, yes what do we eat almost no different.

Pointed cabbage with cheese sauce so tasty!!!

 

Pointed Cabbage with Minced Meat and Cheese Sauce

...... Ingredients ......

Pointed cabage cut into pieces 1/2

Sour cream 100g

Minced meat 200g

Finely chopped onion 1

Canned tomato sauce 100g

Water 500ml

Paprika powder 1TL

Finely chopped garlic

Processed cheese 100g

Salt & Pepper

 

...... Method ......

1. Put the onion with garlic in the pan and fry until they are golden brown, add minced meat with paprika powder and fry until golden brown.

2. Add the pointed cabbage with water, tomato sauce and sour cream, mix well, cover and cook for approx. 20 minutes.

3. Mix cheese with salt and pepper. Enjoy your meal!

arrow
arrow
    創作者介紹
    創作者 詹美樹 的頭像
    詹美樹

    亂皂𥴊仔店 ⓂⒺⒾⓃⓀⒾⓄⓈⓀ

    詹美樹 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()