(20.09.2024 早起頓 菜蔬花豆秮仔飯 + 雞襟胸 + 優格/1073kcal)
近來愈來愈 tsuē 人討論網路社團帶來 ê 情緒問題,這個問題 tuì 我來講是 Joe Versus the Volcano(跳火山 ê 人/1999)佮幸福路上(2018)阿美族阿媽講 ê 你相信是什麼,你的人生就會是什麼,要用心的眼睛看世界。
網路社團問題 tsham 我已經成做地球佮烏空 ê 距離,看 buē 著 mā 無興揹召(tiàu)鏡來研究伊 ê 暗摸摸佮魔幻,不過網路世界是河溪,是 Muse 是無料 ê NON-NO。
我認捌 ê 花豆 kan-ta 蜜豆冰佮剉冰頂 ê 大紅豆(囡仔時攏按呢點料)這兩項,總是大紅豆 ē 按花豆成做花豆閣成做腰子豆(Kidneybohnen),我 ê 喙斗 mā 按蜜豆冰湠甲 Chili con Carne。
頂站仔 gún 翁按公共無料冊櫥紮一本 das Tapas 轉來 hōo 我揣 Muse,我 tuì Tapas ê 印象是食 buē 止枵閣兼齊麭 ê 無興趣,這本 das Tapas 規本反了 mā 是相𫝛 ê 看法隨 bueh 送轉去冊櫥 hōo 伊 kā 鉛粉掖較遠寡。
當我按呢想,我 mā 好玄花豆除了 Chili con Carne 佮齊是橄欖油 ê 花豆 Tapas 敢閣有別 ê 味素,隨請教 Google NON-NO,Google NON-NO hōo 我這个 Muse --- 花豆飯,花豆佮飯做陣煮。
往過見著這 Muse 我 ē 隨跳頁,自試過 Chili con Carne 我隨成做貓綴 leh 試鹹汫,自彼日開始 m̄ 管伊號做墨西哥、Jamaica 抑是 Louisiana 伊是我人生菜譜 buē 擲挕捒 ê 一味。
自彼日跟綴 YouTube 臆你佮意看 Uncle Sean 分張啉水隨大箍!身體你到底是按怎?教你練出仙女 ê 體質,分張熱量免致意 ê 影片若麻竹筍四處發,我家己 mā tī 前一篇記錄著我已經迒過致意熱量 ê 戶橂,總是我猶是認為認捌熱量是一件重要 ê 代誌,因為致意熱量我 tsiah 有法度培養這个慣勢,清楚知影家己需要偌 tsuē 食物,像橄欖油,早前掠感覺一斗落 bueh 規桶,這久知影一湯匙就夠額,一杯 500g ê 優格,三湯匙就夠額,認捌按怎 kā 食物轉化做核能比一日到晏喝講這 m̄ 通食彼愛食 ê 喙白生肥料較重要。
記錄這篇食譜我 mā teh 愖這件代誌敢 bueh 繼續寫英文版本?
雖罔,遮 ê 英文攏齊請 Google 鬥相共 m̄ 捌家己一字一字拍,猶是感覺加這个部份 ē hōo 本底就無啥冗 ê 時間閣較無冗剩。
總是,愖一睏仔後猶是決定記錄英文版本,雖罔我 ê 英語是漚古甲 buē 聽得 mā 無愛講,總是加一个語言加一个耳仔佮掛一个通佮講咱尻川後話 ê 人盤撋。
是,我足愛雄雄發英語 kā 遐 m̄ 捌 tsham 我挨拶隨佮無仝國 ê 人絞做伙,掠我做青盲牛 ê 𠢕人收驚。
檢采是天氣 ê 關係,致到近來 ê 心情 tsia̍p-tsia̍p 起雺霧,tsia̍p-tsia̍p 有鬱雨, 罕得摸著日鬚。
我無鬱症 mā 無烏白亂想。
M̄-koh,tsit 段時間我 tsia̍p-tsia̍p tī 想,gún pā-pā 一个人 tī 台灣 hām 他鄉變家鄉 ê 過程。
想 bueh kā tsia--ê 心情寫落來 suah 捎無一个摠。
Ich bin allein in Deutschland.
Ich möchte nach Taiwan anrufen.
Aber, leider ich habe keine Familien.
Weil, sie sind im Himmel.
Ich bin nicht einsam oder traurig.
Aber, in dieser Moment, ich denke an mein Vater.
Alleine in Taiwan, und er hat nur uns.
Wie ich, was ich habe nur meinen Mann.
Obwohl er ist so seltsam...
Ich möchte etwas schreiben, aber...
Keine Ahnung, ich habe keine Worte im Kopf.
Ich weiß nicht warum.
Vielleicht, wegen dem scheiß Wetter.
Bewölkte Straße, Bewölkter Himmel, Bewölkte Erde... Bewölkt mein Mann...
Oh, ja, wenn mein Mann ist Bewölkt, das ist gut.
Weil, ich sehe nicht wie seltsam er ist, wenn Bewölkung kommt.
I am alone in Germany.
I want to call back to Taiwan.
But, unfortunately, I don't have any families.
Because they are in heaven.
I am not lonely or sad.
But, at this moment, I think of my father.
Alone in Taiwan and he only has us.
Like me, what I have only my husband.
Even though he's so strange ...
I want to write something, but ...
I have no idea, I have no words in my head.
I do not know why.
Maybe because of the shitty weather.
Cloudy road, cloudy sky, cloudy earth ... cloudy my husband ...
Oh yes, if my husband is cloudy, that's fine.
Because I don't see how weird he is when he is cloudy.
--- 2021.11.23
菜蔬花豆秮仔飯
...... 材料 ......
煮好 ê 秮仔 100g
罐頭花豆 1
Kam-má-tooh,切塊 3
洋蔥,刴幼 2
紅菜頭,切塊 2
滾水 600ml
番薑仔,切塊 3
番薑仔粉 1TL
蒜頭,刴幼
薑,刴幼
芳料草
鹽、胡椒
...... 步數 ......
1. 洋蔥、蒜頭、薑落鍋仔芡芳,落 Kam-má-tooh 炒軟,滾水落二分一去煮 10 分鐘,絞做 Kam-má-tooh 醬。
2. 洋蔥、蒜頭落鼎芡芳,番薑仔、紅菜頭落鼎炒芳,落另外 ê 二分一滾水、Kam-má-tooh 醬、芳料草、番薑仔粉煮20分。
3. 花豆、秮仔濫落去搜齊,tiàu 寡鹽、胡椒,樂暢來食。
Als Kind war, waren Kidneybohnen für mich ein Topping auf dem Eis. Unser Eis ist nicht gleich wie in Europa oder America, unsere Eis sind geraspelte Eiswürfel und Name ist 礤冰(tshuah-ping), lecker .
Ich kenne die Bohnen nur als Süßigkeiten, deshalb wenn die Kollgen aus Brasilien mir sagt, warum isst du die Bohnen mit Eiswürfel, ich fühle die Frage ist quatsch, das ist normal. Aber wenn ich die Mahlzeit von ihr gesehen habe, ich frage sie den Quatsch auch, warum isst du die Bohnen mit salzigen Sachen?
Die Welt wie ein Schokotafel, du weißt nicht wieviel Geschmack drin ist.
Deutschland ist das erst Land wo ich die salzige Kidneybohnen probiert habe, und Deutschland ist das erste Land wo mich der Geschmack schockt - Man muss die Bohnen nicht essen, so furchtbar.
Ich weiß nicht ob die Deutschen lieber sauer oder... aber ich bin ganz sicher, Sauerkraut ist furchtbar. Ja, ich habe das gleiche Problem, ich habe gedacht meine Zunge geht kaputt, weil viele deutsche mir sagen, der Sauerkraut ist Süß, aber auf meiner Zunge, ich schmecke nur sauer und sogar 1 Ton Cola in meinem Mund, ich fühle immer noch, dass es sauer ist.
Ja, so furchtbar, wie Butterschmalz, ich weiß nicht warum die deutschen lieben Butterschmalz, wie Weißkraut so lecker, aber es muss Butterschmalz drin, können nicht echte Butter oder Olivenöl nehmen. Kein Anhnung.
Die Welt wie ein Schokotafel, du weißt nicht wie viele Geschmack drin ist und Google Bild ist ein NON-NO(Magazin).
Die Kidneybohnen sind so Charmant für mich, die Dose schmeckt in Deutschland so furchtbar für mich, ich bin zu faul die Bohnen einzuweichen und ich möchte die salzigen Kidneybohnen mal probieren wie als ich Jung war, ich hatte gerne den Styl von NON-NO kopieren, und die Sehnsucht ist ein Muse und geht gut los.
Seit viele Kidneybohnen leckeres Essen probieren, jetzt probiere ich den Geschmack - Kidneybohnen mit Hirse(Reis), oh, OUI! Das ist mein Geschmack!!!
Ich liebe Kidneybohnen und danke die Kidneybohnen aus der Dose in Deutschland sind nicht so sauer wie voher.
--- Ich habe angefangen, faul zu sein. Ich möchte keine Artikel über Deutsch oder Englisch schreiben, aber diese Sprachen sind nicht meine Muttersprache. Wenn ich nicht weiter übe, werden sie zu meiner wahren Muttersprache, dem Taiwanesischen, übergehen und alles vergessen. Deshalb: Kopf hoch, sei nicht faul.
Kidneybohnen mit Hirse und Gemüse
...... Zutaten ......
Gekochte Hirse 100g
Kidneybohnen aus der Dose 1
Tomaten in Stücke geschnitten 3
Fein gehackte Zwiebel 2
Möhren in Stücke geschnitten 2
Wasser 600ml
Paprika in Stücke geschnitten 3
Paprikapulver 1TL
Fein gehackter Knoblauch
Fein gehackter Ingwer
Kräuter
Salz & Pfeffer
...... Zubereitung ......
1. Zwiebel mit Knoblauch und Ingwer in der Topf geben und anbraten bis sie goldbraun sind, Tomaten dazugeben und anbraten bis sie weich sind, dann pürieren.
2. Möhren mit Paprika dazugeben und anbraten bis sie goldbraun sind, Paprikapulver mit Kräuter, Wasser und Tomatensoße dazugeben und gut mischen, dann ca. 20 Minuten kochen.
3. Hirse mit Kidneybohnen dazugeben und gut mischen.
3. Mit Salz und Pfeffer abschmecken. Guten Appetit!
I have started to be lazy. I don't want to write articles about German or English, but these languages are not my mother tongue. If I don't keep practicing, they will switch to my true mother tongue, Taiwanese, and forget everything. So cheer up, don't be lazy.
As a child, kidney beans were a topping on the ice for me. Our ice cream is not the same as in Europe or America, our ice cream are grated ice cubes and name is 礤冰 (tshuah-ping), delicious.
I only know the beans as sweets, so when my colleague from Brazil says to me, why do you eat the beans with ice cubes, I feel the question is nonsense, that's normal. But when I've seen her meal, I ask her the same nonsense, why do you eat the beans with salty things?
The world is like a chocolate bar, you don't know how much flavor is in it.
Germany is the first country where I have tried the salty kidney beans, and Germany is the first country where the taste shocks me - you don't have to eat the beans, so awful.
I don't know if the Germans prefer sour or.... but I'm pretty sure sauerkraut is terrible. Yes, I have the same problem, I thought my tongue would break because many Germans tell me that sauerkraut is sweet, but on my tongue I only taste sour and even 1 tone of cola in my mouth, I still feel it's sour.
Yes, so terrible, like clarified butter, I don't know why the Germans love clarified butter, like white cabbage so delicious, but it has to have clarified butter in it, can't use real butter or olive oil. No idea.
The world like a chocolate bar, you don't know how many flavors are in it and Google Image is a NON-NO(magazine).
The kidney beans are so charming to me, the can tastes so horrible to me in Germany, I'm too lazy to soak the beans and I want to try the salty kidney beans like when I was young, I liked to copy the style of NON-NO, and the craving is a muse and goes off well.
Since many try kidney beans delicious food, now I try the flavor - kidney beans with millet(rice), oh, OUI! This is my flavor!!!
I love kidney beans and thanks the canned kidney beans in Germany are not as sour as before.
Kidney bean with millet and Vegetables
...... Ingredients ......
Boiled Millet 100g
Canned kidney bean 1
Tomate cut into pieces 3
Finely chopped onion 2
Carrot cut into pieces 2
Waster 600ml
Bell pepper cut into pieces 3
Smoked Paprika 1TL
Finly chopped garlic
Finely chopped garlic
Herbs
Salt, Pepper
...... Method ......
1. Place the onion, garlic and ginger in the pan and fry until golden brown, add the tomatoes and fry until soft, then puree.
2. Add the carrots with peppers and fry until they are golden brown, add paprika powder with herbs, water and tomato sauce and mix well, then cook for about 20 minutes.
3. Add millet with kidney beans and mix well.
3. Season with salt and pepper. Enjoy your meal!
留言列表